Alleen met water wordt het schoon

In gesprek met de expert

Een echt grondige reiniging van het achterwerk lukt alleen met water – dat staat voor de expert prof. dr. med. Alexander Herold als een paal boven water. Waarom dit zo is, welke gevaren er bij een verkeerde reiniging dreigen en waarom reiniging met papier momenteel nog door de meeste mensen in Centraal-Europa wordt toegepast, vertelt prod. dr. med. Herold in het volgende interview.

Levensloop Prof. Dr. med. Herold

Prof. dr. med. Alexander Herold

Prof. dr. med. Alexander Herold is specialist in coloproctologie aan het internationaal gerenommeerde endel- en dikkedarmcentrum (End- und Dickdarmzentrum - edz) in Mannheim.

De expert is een voorvechter van reiniging van het achterwerk met water en raadt behandeld wc-papier of vochtigheidsdoekjes absoluut af.

“Mijn aanbeveling is altijd dezelfde: wanneer dit ook maar mogelijk is, moet met water worden gereinigd.“

Interview met prof. dr. med. Alexander Herold

Voor de algemene lichaamshygiëne is water echt vanzelfsprekend. Waarom is dit voor de hygiëne van het achterwerk niet net zo vanzelfsprekend?

Net zoals bij de lichaamshygiëne is water ook voor de hygiëne van het achterwerk belangrijk. Vroeger werd ook voor de algemene lichaamsverzorging op water bespaard. Nu we tegenwoordig bijna dagelijks douchen, is dit nauwelijks nog voor te stellen – maar bij de hygiëne van het achterwerk hinken we nog achterop.

Welke reinigingsvorm zou u aanbevelen?

Mijn antwoord is heel duidelijk: zuiver water – warm of koud – is altijd de grondigste en zachtste methode. Gebleekt, geparfumeerd of gekleurd papier moet wegens de daarmee gepaard gaande allergierisico's worden vermeden. Ook vochtig wc-papier zou ik afraden. Soms kan men namelijk allergisch reageren op de conserveringsmiddelen die het papier op termijn houdbaar maken en op de stoffen die de vochtigheid waarborgen.

Wat zijn de gevaren van een verkeerde reiniging van het achterwerk?

Een verkeerde hygiëne van het achterwerk kan allergieën, huidirritatie en eczeem met soms onverdraagbare jeuk veroorzaken. Hetzelfde geldt voor een onvoldoende of gebrekkige reiniging. Vooral bij een weke stoelgang kan het voorkomen dat de bilspleet onvoldoende met papier gereinigd kan worden. Dit verhoogt het risico dat de vermelde problemen optreden.

Wat zijn de nadelen van reiniging met water?

Er zijn absoluut geen nadelen. Met water wordt het achterwerk echt schoon; bovendien is de reiniging zacht. Water is het meest hygiënische reinigingsmiddel.

Heeft u een theorie waarom reiniging met papier nog door de meeste mensen in Centraal-Europa wordt toegepast?

Ik denk dat dit te maken heeft met de historische ontwikkeling van de wc. Vroeger hadden wc's nog geen spoeling – er was dus ook geen water op de wc. Daarom kon het achterwerk niet met water worden gereinigd. Er was alleen krantenpapier beschikbaar. Zo heeft reiniging met papier zich ingeburgerd en houdt ook nog vandaag stand, hoewel dit niet de grondigste methode is.

Wat raadt u aan om het achterwerk op reis te reinigen?

Ook op reis is reiniging met water de beste methode. Wanneer dit niet mogelijk is, adviseer ik een tussenoplossing: wc-papier onder de waterkraan bevochtigen, daarmee het achterwerk reinigen en vervolgens met een droge wc-papier nadeppen.

Heeft u al eens een douche-wc uitgeprobeerd? Wat vindt u ervan?

Ik heb reeds enkele douche-wc's uitgeprobeerd en ik ben echt overtuigd – een douche-wc kan ik in elk geval aanbevelen.

Wilt u het frisse gevoel zelf ervaren?

Sue zit op de Geberit AquaClean Mera douche-wc

Wanneer u één keer het frisse, schone gevoel heeft ervaren dat een Geberit AquaClean douche-wc geeft, wilt u nooit meer zonder.

U bent nieuwsgierig naar een test?

Testen en kopen
Meer informatie over de verschillende modellen
Download de brochure  (5.7 MB)
Neem contact op